Friskvård

Svenska Golfförbundet har fått bekräftat av Skatteverket att beslutet om friskvårdsbidrag innebär följande:

• Arbetsgivare kan numera erbjuda sina anställda ett skattefritt friskvårdsbidrag för i princip all form av golfspel, träning och utbildning.
  • Det maximala skattefria beloppet är 5 000 kronor per år. Det är dock arbetsgivaren som bestämmer beloppet för sin arbetsplats, som därmed kan vara lägre än maxbeloppet.
  • Det är fortfarande upp till arbetsgivaren om de godkänner golf (eller andra aktiviteter) som förmån.
  • En förutsättning är att all personal inom organisationen/företaget erbjuds förmånen, det vill säga möjligheten att spela eller lära sig spela golf.
  • Reglerna gäller från den 1 januari 2018.

Exempel på avdragsgilla förmåner inom golf är:

• Spelrättsavgift. Medlemsavgiften är inte avdragsgill. Österåkers Golf har en tydlig uppdelning i årsavgiften mellan spelrättsavgift och medlemsavgift, alltså är ett belopp upp till 5000 kr av spelrättsavgiften avdragsgill som friskvård.
  • Greenfeeavgifter (under 1000 per tillfälle)
  • Egen träning på driving range
  • Golfträning, t.ex nybörjarkurser, golfkurser, golflektioner (under 1000 per tillfälle) och rådgivning i kost- och motionsfrågor
  • Års- eller säsongskort för korthålsbana
  • Års- eller säsongskort till träningsanläggning eller träningsområde

En för företaget avdragsgill kostnad för friskvård gäller om den erbjuds till samtliga anställda. Så det gäller att få företaget att ha med golf som avdragsgill förmån till sina anställda. Egen företagare kan däremot inte göra avdrag. Första steget är därför att kontrollera med sin arbetsgivare vad som gäller kring golfrelaterade aktiviteter.

Vi har nu möjligheter att förutom spelrättsavgiften göra olika paket med träning, golflektioner etc som kan köpas och presenteras för arbetsgivaren som friskvård. Vi återkommer framöver med mer information om friskvårdsbidraget och vilka erbjudanden vi kan ha.

För den som vill läsa hela inlägget från svenska golfförbundet finns nedanstående länk: http://www.golf.se/klubb-och-anlaggning/friskvardsbidraget/