Klubbens stora stjärna

Richard vinner Nordea Masters 2010

Richard vinner Nordea Masters 2010

Vem är Richard S Johnson?

Född: 15 oktober 1976
Bor: Jupiter, Florida
Familj: Gift med Linda och döttrarna Vera och Maya
Tourvinster: 5
Andraplaceringar: 4
Tredjeplaceringar: 1
The Open: en 8:e plats
Inspelade prispengar: ca 62 miljoner kr

Richard är Österåkers Golfklubbs stora bidrag till svensk elitgolf.

Richard började med golf sommaren 1992. Det var familjen Ahlgren/Magnusson som fick honom att pröva på golf för första gången. Richard var tillsammans med deras dotter och familjen skulle åka på semester i två veckor. Richard hade inget bättre för sig än att försöka ta grönt kort. Han spelade lite grann den sommaren som brevlådemedlem. 1993 blev Richard medlem i Österåkers Golfklubb och föll totalt för golfen. Richard bodde mer eller mindre på klubben under de första åren. Senare började han jobba i receptionen och lärde känna väldigt många av klubbmedlemmarna.

Vägen till de stora tourerna
Richard gick den korta vägen till världseliten, d.v.s han spelade aldrig som amatör i några Svenska junior – eller seniorlandslag. Från det att Richard tagit sitt nybörjarkort, tog det honom endast fem år att ta sig ut på Europatouren. Som proffs har Richard fem toursegrar, två på Europatouren och en seger på PGA-touren.

Vinst i ANZ Championship på European Tour
Vinsten i ANZ Championship i Australien 2002, var något av en skrällseger (för alla utom Richard) och gav en stor kick till Richards karriär (och två miljoner på banken).

Vinst på PGA-touren
Triumfen i juli 2008 när Richard vann US Bank Championship på PGA-touren betydde mycket för honom just då – segern garanterade honom 2 års tourspel under 2009 och 2010. Säsongen 2009 toppades definitivt av hans första deltagande i British Open, där han slutade på en fantastisk fin 8:e plats.

Vinst i Nordea Scandinavian Masters 2010 på Bro Hof
Det här var en riktigt skön seger. Nordea Masters spelades på Bro Hof för första gången, SVT sände och det var rekordpublik ute på banan. Anders Timell gick caddie och såg till att det blev en avspänd stämning i bollen och att Richard trivdes. Att Richard sänkte en 10 meters putt för vinst på tävlingens 72:a hål bidrog också till den oslagbara känslan.

Richard hjälper juniorerna
Richard värnar och ger tillbaka till juniorerna i klubben. Richards egen elitjuniortävling, ”Richard S Johnson Junior Open” spelas i år för 10:e året och ingår i JMI-touren (Junior Masters Invitational) som för övrigt han själv vann 1996. Ett stipendium har skapats som varje år delas ut till någon talangfull junior i åldern 15-21 år eller till specifika projekt i juniorverksamheten. Stipendiesumman är på 25.000 kr.