23 maj

Äntligen är värmen här och gräset har börjat växa. Det är roligt för att istället för att banan blir mer och mer sliten för varje dag så växer den till sig. Vi ser bland annat att hålpipningen som gjordes på Korthålsbanan har läkt ihop och även på teena, där vi använde större pipor så går det åt rätt håll. Just tees blev otroligt mjuka i samband med luftningen därför att det finns mycket organiskt material (thatch) i dem som luckrades upp, men detta kommer att sätta sig och vi planerar att dressa dem flera gånger för att få mer jämna och fasta ytor. 

De svagare greenerna har också kommit igång, även om det fortfarande är en bit kvar innan vi har den tätheten som vi vill ha. Stora puttinggreenen vid driving rangen siktar vi på att öppna upp om några veckor. Himalayagreenen kommer troligtvis att dröja lite längre innan den är ikapp, här hade vi väldigt omfattande isbränna som tog ut mer eller mindre allt gräs, men det som såddes in i våras har kommit upp så nu gäller det att driva på tillväxten och jobba med densiteten. 

Hur ser det ut då med 14 & 17? 

Vårt mål från början var att öppna upp dessa greener senast första juni, men eftersom värmen uteblivit så har vi heller inte kunnat jobba med dem ordentligt mer än ett par veckor. Det ser dock väldigt bra ut både på ytan och undertill! Vi klipper dem dagligen på 5,5 mm. För att ha något att jämföra med så klipps de provisoriska greenerna på 4.5 mm. I skrivande stund håller vi på med det som bör bli den sista dressningen inför öppning. När sanden lagt sig lite kommer vi att pusha ner klipphöjden ytterligare några snäpp innan vi öppnar. Prognosen för öppning så som det ser ut nu är den 6:e juni och det känns roligt att äntligen ha 18 riktigt bra greener då, även om dessa inte kommer att rulla exakt lika som övriga direkt i början. Vi kommer såklart att fortsätta ge dem en hel del specialbehandling under säsongen för att jobba med detta, men även för att hjälpa det unga gräset stå emot 20 000 fotsteg, hög värme mm.

Hälsningar, 
Ott