27 mars

De första vårtecknen är här och även om jag inte formellt än har påbörjat min tjänst som banchef på Österåkers Golfklubb tänkte jag skriva några rader om statusen på banan och “vårbruket” som är i full gång! 

Det har varit en väldigt tuff vinter för de flesta banorna i Mälardalen, men vi har klarat oss väldigt bra. Grabbarna har gjort ett bra jobb under vintern med att kontrollera snötäcket på greenerna, vilket har gjort att både is och snömögel har hållits i schack. Tees, fairways och greener ute på banan ser generellt otroligt bra ut. De enda greenerna som är drabbade av snömögel/is är puttinggreenerna närmast klubbhuset. Här kommer vi att behöva extra insatser under våren innan vi kan öppna dessa för spel. Killarna på banan jobbar just nu med dukar på samtliga greener för att få upp temperaturen i jorden och skydda mot frostnätter. Det hjälper till med att väcka gräset till liv efter den långa vintern så vi snabbare kan komma ut och spela!  

Information angående greenerna 14 och 17 

Vi har under mitt besök på klubben inspekterat dessa greener extra noga med tanke på den historiken som de har. Som bekant så gjorde man ett gediget grundarbete med att justera såbädden samt rullade ut nytt gräs. Med tanke på att man haft problem med att etablera gräs på dessa greener så har jag full förståelse för att man valt den åtgärden. Eftersom arbetet gjordes väldigt nära inpå vintern så har det nya gräset inte hunnit rota sig och man har inte kunnat jobba med gräset under tillväxtförhållanden. Tillgänglighet av färdigt greengräs är ofta väldigt begränsat eftersom det är en otroligt nischad marknad. Vi kunde konstatera att det gräset som rullats ut inte är av högsta standard utan innehåller för mycket thatch. Det i sin tur försvårar processen när man försöker integrera den nya torven med såbädden. När man samtidigt behöver pusha gräset för att klippa det lägre och lägre för bättre bollrull så blir risken hög att rotningsprocessen inte kommer igång innan sommarvärmen slår till. 

För att snabba på processen och ge er medlemmar de bästa möjliga greenerna har vi tillsammans med styrelsen fattat beslut om att byta ut torven på 14 och 17 mot ny krypvenstorv av högre kvalitet som från början är klippt på en lägre klipphöjd. Detta kommer snabbare ge oss samma fina bollrull som övriga banan. Det “gamla” gräset kommer nu istället att användas på pitchinggreenen på övningsområdet. Förberedelserna är igång och arbetet beräknas vara klart 19/4. Vi kommer att ha individuella skötselprogram för dessa greener under säsongen 2024 som jag kommer att informera mer om längre fram. 

Öppning av banan 

Alla undrar såklart när banan öppnar och det ärliga svaret är att vi inte har en exakt prognos på detta än. Det finns flera skötselmoment som ska utföras först och vi vill presentera banan i bra skick när vi öppnar så vi får hålla tummarna att vädergudarna är med oss så det går så fort som möjligt. Jag ser verkligen fram emot att komma till Österåker och den kommande säsongen. Vi har ett fantastiskt team och banan har övervintrat riktigt bra, så nu gäller det att förbereda och få de sista detaljerna så kommer 2024 att bli en riktig bra säsong! 

Väl mött på banan, 
Ott Avango