7 maj

Då var det dags för en ny uppdatering gällande banorna och det har hänt lite sedan sist. 

Nu är vi klara med de stora insatserna vad gäller luftning på alla finklippta ytor, vilket känns väldigt bra inför säsongen. Jag nämnde vid årsmötet att vi nu går in i en mer traditionell typ av skötsel av Öster by Stenson. När man bygger en ny bana så får man ett par år på köpet, där jorden och såbädden motsvarar alla specifikationer och fungerar väl. Med tiden så byggs det dock upp organiskt material högst upp i profilen och för att inte tappa såbäddens egenskaper vad gäller bland annat infiltration, så är det viktigt att bearbeta detta med luftning, vertikalskärning mm.  

Det handlar om traditionell greenkeeping i min mening och tanken är att försöka hålla de mest spelförstörande momenten till årstider utanför högsäsongen, men lättare underhåll är viktigt att genomföra även under säsong.  

Uppdatering kring greenerna på 14 & 17 

I dagsläget ligger vi ungefär en vecka efter i planen pga att vintern inte riktigt släppt greppet än. Det ser dock väldigt bra ut både på ytan och framför allt så ser vi att rötterna nu börjar söka sig neråt. Det har varit extremt viktigt att vänta in rötterna innan vi går på och börjar jobba med gräset ordentligt. 

Under denna vecka har vi börjat välta och klippa ytorna lite försiktigt. I skrivande stund dressar vi ytan med sand för att jämna ut små ojämnheter. När gräset växer igenom sanden så kommer greenerna vara något jämnare, vilket innebär att man kan sänka klipphöjden och då dressar vi igen för att komma ner ännu mer och så fortskrider det tills vi är på samma klipphöjd som övriga greener. Det är en process som tar lite tid eftersom vi behöver vänta in växtligheten som hänger mycket på vädret. Men som sagt så ser det väldigt bra ut framåt. 

Nedslagsmärken  

Med det sagt vill jag än en gång påminna er om ansvaret att LAGA NEDSLAGSMÄRKEN. De läker inte av sig själv i dessa temperaturer och vill vi behålla krypvensgreener över tid så behövs det en ordentlig skärpning verkar det som. Vi ser ett 30-tal ej lagade nedslagsmärken per green varje morgon och personalen har inte tid till att laga dem. Ta hand om er bana och påminn varandra om vikten av att göra det. 

Hälsningar, 
Ott